Zupa z amarantusem i pieczarkami

DSC_0375-001

Tym razem propozycja obiadowa powstała pod wpływem chwili, a założenie było takie, aby było to coś zdrowego, pożywnego, kolorowego i nie wiało nudą na talerzu. Najważniejsze kryterium: ma smakować moim chłopakom i nie zawierać glutenu i kazeiny. Dzisiejszy przepis na obiad okazał się pełnym sukcesem. Ziarna amarantusa po ugotowaniu są lekko chrupiące, w połączeniu z pieczarkami i pozostałymi składnikami bardzo posmakowały całej mojej rodzinie. W przypadku synów całość dopełniła porcja pieczonego mięsa.

Składniki

  • ziarna amarantusa – 1 szklanka
  • woda do ugotowania amarantusa – 2 szklanki
  • pieczarki – 0,5 kg
  • pomidory z puszki – 2szt. (w sezonie polecam świeże pomidory)
  • papryka świeża – ½
  • masło sklarowane – 50g
  • natka posiekanej świeżej pietruszki – 3 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z cytryn – 2 łyżki
  • sól himalajska lub kamienna
  • pieprz
  • domowa wegeta

Przygotowanie

Ziarna amarantusa delikatnie prażymy na sucho na patelni lub w garnku, w którym będziemy gotować. Należy uważać, aby je nie przypalić. Później  uprażone ziarna dokładnie płuczemy  na sitku pod bieżącą wodą.

Następnym krokiem jest zalanie amarantusa gorącą wodą w stosunku  1:2 na korzyść wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut od momentu zagotowania. Do wody dodałem domowej wegety w celu doprawienia amarantusa i uzyskania lepszego smaku.

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy na połówki. W przypadku dużych pieczarek możemy pokroić je na ćwiartki. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje około 20 minut.

Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy ugotowany amarantus, paprykę pokrojoną w paseczki, czosnek wyciśnięty przez praskę i przez chwilę podsmażamy z pieczarkami. Na końcu dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pomidory odsączone z soku i pokrojone w plastry. Gotowe! Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>