Zupa dyniowa z quinoa (komosą ryżową) i jarmużem

WP_20151214_14_27_29_Pro

Jak pisałem wcześniej, tegoroczne zbiory dyni były obfite i dlatego dzisiaj prezentuję kolejną odsłonę zupy z jej głównym udziałem. Moja żona bardzo lubi dynię pod każdą postacią, ale stwierdziła, że dzisiejsza propozycja najbardziej przypadła jej do gustu. Sama dynia zawiera wiele witamin, minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i w połączeniu z quinoa (komosą ryżową), która ma bardzo wysokie właściwości odżywcze stanowi ciekawe połączenie. Jako ciekawostkę można powiedzieć, że są takie głosy, iż jedzenie tylko i wyłącznie nasion quinoa pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji. Jak we wszystkim należy i tutaj zachować rozsądek, być może jest to prawda, ale takie zawężenie diety z pewnością byłoby rażącą przesadą. Całość dopełnia jarmuż, który warto dołączyć do jadłospisu, zarówno ze względów zdrowotnych, ale przede wszystkim smakowych. Talerz takiej gorącej zupy pełnej warzyw  to zdrowa propozycja na chłodne jesienne i zimowe dni.

 Składniki

  • dyni – 700g
  • bulion warzywny – 1250ml
  • jarmuż – 60g
  • quinoa (komosa ryżowa) – 5 łyżek
  • cebula – 1szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • masło sklarowane – 3łyżki
  • papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
  • natka pietruszki – 3 spore szczypty
  • koper – 2 szczypty
  • sól
  • pieprz czarny

 Przygotowanie

Drobno posiekaną cebulę, czosnek szklimy na maśle klarowanym. Następnie obraną dynię  kroimy w niewielką kostkę i wszystko razem podsmażamy. Kiedy cebula jest miękka wszystko zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy quinoa (komosę ryżową) i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Wcześniej aby pozbyć się jej gorzkawego smaku, należy płukać ziarenka energicznie, zmieniając wodę 4 do 5 razy, do momenty całkowitej przejrzystości. Można także płukać ziarna na sitku pod bieżącą wodą, mieszając je ręką. Kiedy komosa ryżowa jest ugotowana dodajemy jarmuż, natkę pietruszki, kopru, słodką paprykę i jeszcze chwileczkę gotujemy. Na końcu wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>