Zakwas z buraków z delikatną nutą kminku

11042325_1580327365546371_176995469_n

Zakwas z buraków jest rewelacyjnym dodatkiem do barszczu, można go spożywać jako,  orzeźwiający napój, ale przede wszystkim ma zastosowanie jako kuracja zdrowotna, jest naturalnym probiotykiem. Wzmacnia krew i odporność, jest wskazany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu i anemii, wpływa na przemianę materii. Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.  Jest też swoistym napojem energetycznym, który w wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Warto pamiętać, że wszelkie kiszonki są dla naszego organizmu po prostu bezcenne, a bywa tak, że zupełnie ich nie doceniamy. Naukowcy i specjaliści od zdrowego żywienia podkreślają, iż należ je spożywać codziennie, ponieważ podczas procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Zakwas z buraków  można przygotowywać i spożywać przez cały rok, nie tylko na wigilię. Proponowany przez nasz zakwas ma bardzo ciekawy smak, a to za sprawą kminku, który podkreśla jego walory smakowe. Kminek wspomaga działanie naszego organizmu, ma wiele zastosowań i jest pożądaną przyprawą w kuchni. Działa znakomicie na układ trawienny, wspomaga jelita w prawidłowym funkcjonowaniu.

Składniki:

  • buraki – 1,5 kg
  • woda źródlana – 2,5 litra
  • kwas z ogórków kiszonych – ¾ szklanki
  • czosnek – 8 ząbków
  • kminek – 4 łyżki
  • sól kamienna – 2,5 łyżki (jedna łyżka na 1 litr wody)
  • cukier ksylitol (opcjonalnie trzcinowy) – 2 łyżeczki
  • ziele angielskie – 6 ziarenek
  • liść laurowy – 3 listki

Przygotowanie

Umyte i obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej, razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia (szklanego lub glinianego). My użyliśmy naszego słoja o pojemności 4,2 litra. Naczynie do kiszenia powinno być czyste i dodatkowo wyparzone gorącą wodą,  aby nie narażać zakwasu na powstawanie pleśni. Wodę z cukrem i solą mieszamy, dodajemy kminek, liść laurowy, ziele angielskie, kwas z ogórków i zalewamy nasze buraki przygotowanym roztworem. Słój stawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 dni.

11051006_1580327465546361_890686555_nUkiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy (aby przerwać proces fermentacji). Po tym czasie kwas jest już gotowy do spożycia.

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>