Zakwas z buraków mocno czosnkowy

11039951_1580327355546372_620428178_n

Kiszenie  należy do najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwacji żywności. Przed Świętami Bożego Narodzenia od naszej znajomej Rysi dostaliśmy zakwas, z którego przygotowaliśmy przepyszny wigilijny barszcz. Ten jakże cenny i zdrowy prezent zainspirował mnie, aby jak najszybciej przygotować własny domowy zakwas z buraków. Najbardziej znany był nam przepis z dodatkiem chleba na zakwasie, ale ze względu na dietę bezglutenową Szymonka takiego przepisu nie braliśmy pod uwagę. Tym bardziej, że w przeszłości podejmowaliśmy próby zrobienia takiego zakwasu, ale były to próby nieudane. Dlatego chciałbym przedstawić ekspresowy przepis naszej znajomej Rysi na zakwas bez udziału chleba. Zrobienie go jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. Wystarczy obrać i pokroić buraki, czosnek, zalać osoloną wodą i tak naprawdę nasz zakwas robi się sam. Gotowy można samodzielnie pić lub zrobić na nim przepyszny domowy barszcz czerwony, nie taki z gotowego koncentratu z butelki czy z torebki, w których są konserwanty i polepszacze smaku, ale naturalny.  Barszcz czerwony kisi się naprawdę prosto, ale oczywiście są dziesiątki różnych przepisów na dobry barszcz, nie mówiąc o tym jakich buraków użyjemy (my używamy buraków z gospodarstwa ekologicznego). Chciałem zwrócić uwagę na dużą ilość czosnku w tym przepisie. My w swojej kuchni staramy się go używać naprawdę sporo. Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza, korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem i powinien się znaleźć w nasze codziennej diecie,  gdyż jego szerokie działanie jest nieocenione dla zachowania zdrowia.


Składniki

  • buraki
  • czosnek – 3 lub 4 główki
  • woda źródlana – 3,5 litra
  • sól kamienna 1łyżka na 1 litr wody

Przygotowanie

Umyte i obrane buraki kroimy na ćwiartki lub w plasterki i układamy warstwami na przemian z czosnkiem pokrojonym na połówki. Słój wypełniamy do połowy burakami i czosnkiem.

DSC_0320

Naczynie do kiszenia powinno być czyste i dodatkowo wyparzone gorącą wodą,  aby nie narażać zakwasu na powstawanie pleśni. Tak przygotowane buraki z czosnkiem w słoju zalewamy zimną osoloną nieprzegotowaną wodą źródlaną. My do kiszenia użyliśmy naszego słoja o pojemności 4,2 litra. Słój był wypełniony do połowy burakami i czosnkiem i weszło do niego 3,5 litry osolonej wody. Słój stawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 7-10 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy (aby przerwać proces fermentacji). Po tym czasie kwas jest już gotowy do spożycia.

11015850_1580327335546374_228923915_n
Gdy kisimy buraki z przeznaczeniem wyłącznie do picia jako napój można zmniejszyć ilość dodanej soli do kiszenia do 1 łyżeczki na 1 litr wody. Należy pamiętać, iż każdy z nas jest inny i każdy ma inną wydolność układu trawiennego. Mogą wystąpić ograniczenia w spożywaniu zakwasu w dużej ilości. Nawiązując do tego przepisu to od naszych preferencji smakowych zależy, jakiej ilości czosnki i soli użyjemy.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>