Szynka peklowana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeśli masz już dość sklepowych wędlin nakłuwanych i faszerowanych nadmierną ilością chemii, które po kilku dniach przechowywania w lodówce stają się oślizłe i nie wyglądają już tak apetycznie to znak, iż należy coś zmienić. Jednym ze sposobów jest peklowanie mięsa na mokro, nadaje ono wędlinom niepowtarzalny smak i naprawdę jest łatwe. Każdy może sam przygotować mięso w swoim domu, które będzie smaczne i nie będzie zawierało żadnych dodatkowych, zbędnych polepszaczy, które producenci dodają do mięsa, by było go więcej
i miało jeszcze dłuższy okres przydatności do spożycia, nic ponad to.

Peklowanie na mokro to proces konserwacji mięsa przy użyciu soli peklującej, to nic więcej jak po prostu zanurzenie mięsa na określony czas w określonym roztworze wody z solą.  Mieszanka peklująca zabezpiecza mięso przed zepsuciem, przede wszystkim oddalając zagrożenie zarażenia się jadem kiełbasianym, a także nadaje mięsu różowy kolor.

Nasz sposób na peklowanie mięsa.W odpowiedniej wielkości naczyniu, odpornym na działanie soli układamy mięso pamiętając, iż musimy tam jeszcze pomieścić solankę. Do peklowania używamy zimnej wody źródlanej,  a stosunek soli peklowanej to 7 dkg. na 1 litr wody. Do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i jałowiec (nada piękny, dziki smak). Ostatnio dodatkowo stosujemy także gotową mieszankę ziół w skład której wchodzi: pieprz czarny, ziele angielskie (po 20%), majeranek, jałowiec, kolendra, hyzop, tymianek, czosnek, liść laurowy, cząber górski (w różnych proporcjach). Należy pamiętać, by przypraw używać według własnego gustu i smaku,  wszakże mięso będzie z nimi obcować przez kilka dni i zdąży przejść ich aromatem. Jeśli mamy duży, gruby kawałek szynki nakłuwamy go w kilku miejscach nożem. Podczas peklowania należy mięso przekładać, przewracać, my robimy to co dziennie, tak by solanka docierała do wszystkich jego zakamarków. Peklujemy, przechowujemy mięso w lodówce w temperaturze 5-8 stopni C, przez 5-7 dni. Następnie wyciągamy i pakujemy do siatki wędliniarskiej w celu nadania szynce odpowiedniego kształtu. Tak przygotowaną szyneczkę układamy w naszym naczyniu Ultra Pro z Tupperware i pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny (bez dodawania wody, tłuszczu)  w temperaturze 230 stopni C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Później jeszcze 30 minut pieczemy bez pokrywy w celu przyrumienienia mięsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aby przygotować domową szynkę, pieczoną w piekarniku,  wcale nie jest konieczne moczenie mięsa w soli peklującej. Wystarczy moczyć w roztworze soli kamiennej lub morskiej. Różnica  będzie w kolorze szynek przygotowanych w domowych warunkach.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>