Sok z buraków

DSC_0353

Warto na wstępie zaznaczyć, iż soki ze świeżych warzyw i owoców to bogactwo witamin i minerałów. Buraki są lekkostrawne, pobudzają apetyt, usprawniają pracę wątroby, ułatwiają wypróżnianie. Sok z surowych buraków należy pić przy anemii, ponieważ ma działanie krwiotwórcze, a także przy ogólnym wyczerpaniu organizmu wskutek poważnych, długotrwałych schorzeń (wspomaga organizm po chemioterapii). Buraki dostarczają dużo potasu, zawierają wapń, fosfor i magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Z tego wynika, iż sok z buraków jest nie tylko zdrowy, ale przy odpowiednim doborze dodatków  naprawdę pyszny. Można oczywiście pić czysty sok z buraków, ale myślę, że o wiele przyjemniejsze będzie wypicie go z kilkoma dodatkami i łatwiej będzie przekonać do niego najmłodszych domowników. Buraki mają działanie alkalizujące (odkwaszające, zasadotwórcze), co jest bardzo ważne przy dzisiejszym sposobie odżywiania przeciętnego człowieka, które prowadzi do nadmiernego zakwaszenia organizmu. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają  równowagę  po zakwaszających  przede wszystkim mięsach i słodyczach. Właśnie z zakwaszenia organizmu biorą swój początek przeróżne dolegliwości i choroby naszego organizmu. Świeżo wyciskane soki to wielka siła natury, którą w dzisiejszych czasach przyćmiły napoje gazowane z dużą ilością cukru i przeróżnych konserwantów. Sok z buraków jest wskazanym wzmocnieniem na wiosnę, gdy wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia, senność, znużenie, apatia. Buraki pod różnymi postaciami z pewnością przywrócą chęć do życia, dobre samopoczucie, dodadzą energii, wzmocnią odporność i zadbają o nasze zdrowie. W medycynie ludowej buraki uważa się z sprzymierzeńca zdrowej wątroby. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, ponieważ ma on właściwości oczyszczające i pomaga przy złej przemianie materii. Po sporządzeniu świeżego soku warto odczekać nawet godzinę, aby nasz sok się odstał, utlenił i nie podrażnił żołądka. Jak zrobić sok z buraków ? Poniżej jest zamieszczony przepis.


Składniki

  • buraki – 1kg
  • jabłka – 1kg
  • cytryna (bio) – 1 szt.

Przygotowanie

Buraki i cytrynę dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Jabłka myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Przepuszczany przez sokowirówkę, mieszamy i odstawiamy, aby nasz sok nie był zbyt obciążający dla żołądka.

DSC_0352

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>