Sałatki z kiszonych buraczków

11020352_1580327298879711_1781775896_n

Robiąc ostatnio zakwas z buraków postanowiłem, że jak wszystko wyjdzie dobrze to kiszone warzywa postaramy się do czegoś wykorzystać. Buraki, które zostają nam po zrobieniu zakwasu są prawdopodobnie w większości przypadków wyrzucane. Tymczasem można je częściowo wykorzystać do zrobienia barszczu lub zrobić z nich surówkę lub sałatkę. Takie przystawki są pyszne, proste do zrobienia i przede wszystkim zdrowe. Jak podają specjaliści kiszone warzywa nie tracą swoich cennych składników mineralnych. Dietetycy podkreślają, że częste spożywanie kiszonek wzmacnia organizm i zwiększa odporność naszego organizmu na infekcje. Pożytek z jedzenia kiszonek ma nasza skóra, włosy oraz paznokcie. W wyniku fermentacji w przetworach jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach i mają mniej kalorii. W tym wypadku wniosek z tego płynie taki, iż surowe jest zdrowe i nie trzeba tu chyba nikogo przekonywać. Buraki  kiszone mają przecudowne właściwości prozdrowotne.


Sałatka z buraków kiszonych – opcja pierwsza

11020352_1580327298879711_1781775896_nPrzy wykorzystaniu buraków wybór padł na bardzo prostą sałatkę z jabłkiem.

Składniki

  • burak kiszony – 2
  • jabłka – 3
  • łyżka oleju rzepakowego lub winogronowego tłoczonego na zimno
  • łyżeczka syropu ryżowego do smaku
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, przyprawa włoska

Wykonanie

Buraki i jabłka ścieramy na grubej tarce jarzynowej, mieszamy z olejem, doprawiamy do smaku syropem ryżowym i przyprawami.


Sałatka z kiszonymi buraczkami – opcja druga

11004670_1580327285546379_1615484218_n

Składniki

  • buraki kiszone: 3-4
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • ogórki kiszone – 6
  • jajka – 4
  • papryka czerwona – 1
  • cebula – 1
  • jabłko – 1
  • koperek, świeży bądź mrożony – 2 łyżeczki
  • sól himalajska lub kamienna,
  • pieprz, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wykonanie

Buraczki, ogórki, jajka, cebulę, jabłko, drobno poszatkować. Kapustę pekińską postrzępić, paprykę pokroić w kostkę. Posypać koperkiem, polać olejem rzepakowym i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce, by nasza sałatka się przegryzła.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>