Równowaga kwasowo-zasadowa cz.I

preview

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest podstawowym warunkiem utrzymania zdrowia. Nie jest to bynajmniej informacja nowa, wręcz odwrotnie. Już sam Teofras Paracelsus von Hohenheim uznawał, iż zakwaszenie organizmu jest przyczyną i początkiem chorób. Paracelsus (1943-1541) zapoczątkował nową erę w lecznictwie. Wykorzystywał w swojej terapii dietę, wodolecznictwo, świeże powietrze, naturalne środki lecznicze i spokój ducha.  Stosował niezawodne sposoby leczenia ziołami, komponując mieszanki ziołowe.

Dzisiejsze badania jak podaje B. Żak – Cyran pokazują, iż prawie każda choroba jest związana z zakwaszeniem organizmu.

  1. Zakwaszenie organizmu jest przyczyną złego samopoczucia

Możemy mieć  do czynienia z dwoma rodzajami zakwaszenia:

  • Zakwaszenie przewlekłe, w formie utajonej, które dotyczy większości z nas.
  • Kwasica – dotyczy zmian odczynu pH naszej krwi i zagraża już naszemu życiu.
    PH krwi ma odczyn lekko zasadowy: 7,35 dla krwi żylnej i 7,45 dla krwi tętniczej. Wszelkie odchylenia krwi od normy pH dają różne objawy chorobowe.
  1. Przyczyny zakwaszenia:
  • Nieprawidłowe żywienie (spożywanie w nadmiarze produktów kwasotwórczych, a za mało zasadotwórczych, jedzenie w pośpiechu, niedokładne przeżuwanie pokarmu co uniemożliwia ślinie mającej odczyn zasadowy zmniejszenie kwasowości przeżuwanego pokarmu, wykorzystywanie mikrofalówek do przygotowania czy odgrzania posiłków, spożywanie produktów wysoko przetworzonych)
  • Nadmiar używek
  • Stres i negatywne emocje
  • Leki chemiczne
  • Niedostateczna aktywność fizyczna
  • Zanieczyszczenie środowiska
  • Elektrosmog (to emisja sztucznego promieniowania elektromagnetycznego do środowiska, dotyczy takich źródeł prądu jak: urządzenia domowe, telefony komórkowe, telekomunikacyjne stacje nadawcze, radary, linie energetyczne itp.)
  1. Symptomy zakwaszenia
  • Zgaga
  • Kwaśny posmak w ustach z rana
  • Bóle kręgosłupa
  • Bóle głowy
  1. Skutki zakwaszenia
  • Obniża się poziom dotlenienia komórek
  • Pojawia się toksemia – wynikająca z zakwaszenia organizmu będąca źródłem chorób
  • Niekontrolowane namnażanie się mikroorganizmów, które wydzielają toksyny niszczące organizm
  • Rozmnażające się mikroorganizmy powodują zmniejszenie absorpcji białek i minerałów to z kolei powoduje osłabienie zdolności organizmu do produkowania enzymów i hormonów
  • Zaburzenia procesu trawienia i wydalania toksyn
  • Spowolnienie metabolizmu
  • Kwaśne i toksyczne środowisko powoduje przewlekłe zmęczenie i ociężałość, potrzebę dłuższego snu
  • Dłuższe zakwaszenie organizmu powoduje szybsze bicie serca, zaburzenia funkcji mózgu i układu nerwowego
  • Zakwaszenie staje się przyczyną m.in.: alergii, migren, cukrzycy, reumatyzmu, chorób nowotworowych, bólu głowy, podrażnień skóry, częstych przeziębień, astmy, wyprysków skórnych, infekcji narządów płciowych, wrzodów żołądka i dwunastnicy, zespołu podrażnionego jelita, rozwoju i przerostu drożdżaków i grzybów Candida albicans
  • Organizm broni się jak potrafi przed zakwaszeniem wyciągając z tkanek organizmu alkalizujące minerały, których brakło w pożywieniu np.: potas, magnez, wapń, żelazo, sód. Cierpią na tym najbardziej tkanki mięśniowa i kostna.

Skutki zakwaszenia są naprawdę niebezpieczne dla zdrowia i życia – odkładają się złogi powstałe podczas przemiany materii, dochodzi do demineralizacji i utraty odporności organizmu.

Doktor Robert O. Young w swych wieloletnich badaniach dowiódł, iż poziom energii człowieka, jego samopoczucie, koncentracja i stan zdrowia zależy przede wszystkim od stanu naszej krwi – naszej rzeki życia. Jakość komórek krwi zależy od pH płynów w których są zanurzone.

Osoby, które mają zaburzoną równowagę kwasowo- zasadową, gdy zaczynają im już doskwierać jej symptomy, pojawiają sie objawy różnych chorób, udają się do lekarzy, specjalistów. Ci stawiają diagnozy konkretnych chorób i je leczą lekami. Zamyka się błędne koło.

Dajmy szansę naszemu ustrojowi – zacznijmy nasz proces uzdrawiania od przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej. O tym w jaki sposób należy to robić w następnym artykule …

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>