Rolady mięsne

WP_20151011_17_11_21_Pro

Propozycja na pyszny niedzielny obiad. Rolada z szynki faszerowana świeżymi, własnoręcznie zbieranymi grzybami, suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem konserwowym (domowej roboty), cebulą, czosnkiem i wszystko doprawione ziołami. Ważną rzeczą podczas przygotowywania takiego obiadu jest zakup świeżego, właściwego kawałka mięsa, a następnie odpowiednie jego pokrojenie. Jak wszyscy zgodnie orzekli, mięso wyszło przepyszne, odpowiednio kruche, aromatyczne i z oryginalnym nadzieniem – na czasie – odpowiednim do pory roku (sezon na grzyby):).

 Składniki na 4 spore rolady

  • szynka – 4 podwójne plastry szynki surowej (80dkg)
  • boczek – 8 plasterków chudego boczku
  • suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego – 140g
  • grzyby (świeże własnoręcznie zbierane) – 200g
  • ogórek konserwowy – 2szt.
  • papryka czerwona świeża – 1 szt.
  • cebula – ½ szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • przyprawy: domowa wegeta, sól, pieprz, cząber, tymianek, majeranek, przyprawa włoska

 Przygotowanie

Szynkę pokroić na grube plastry, każdy z plastrów rozcinając nie do końca, tak aby powstał duży płat mięsa, który następnie rozbijamy. W celu doprawienia mięsa, każdy rozbity kawałek posypujemy przyprawami: domową wegetą, solą, pieprzem, cząbrem, tymiankiem, majerankiem, przyprawą włoską i odstawiamy. Następnie przygotowujemy farsz. Zagotowane i podsmażone grzyby drobno kroimy. Pomidory osączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z papryką, ogórkiem konserwowym, cebulą i czosnkiem, które drobno siekamy. Pokrojone składniki farszu przekładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Rozbite plastry mięsa rozkładamy na dużym talerzu, nakładamy farsz, na środek kładziemy plastry boczku i zwijamy roladę. Z obu końców spinamy wykałaczkami i w razie potrzeby na środku. Do pieczenia mięsa używamy naczynia Ultra Pro z Tupperware, cały proces odbywa się bez dodatku tłuszczu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie i pieczemy w temperaturze 210o C przez 1 godzinę. Później w celu ładnego zarumienienia zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną.

WP_20151011_15_00_11_Pro WP_20151011_17_09_05_Pro

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>