Pyzy ziemniaczane z mięsem

wp_20161101_10_29_23_pro

To jest świetny pomysł na obiad – można zmieniać rodzaj farszu według upodobań.

Składniki:

ciasto:

  • mączyste ziemniaki
  • sól kamienna
  • mąka ziemniaczana
  • cebula – 1 sztuka
  • masło klarowane do okraszenia

farsz:

  • mięso mielone (wcześniej już uduszone, doprawione)
  • cebula
  • masło klarowane
  • sól kamienna, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, ostudzić. Ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę, którą dzielimy na równe 4 części, odbieramy 1/4 część ziemniaków, a w ich miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odebraną część ziemniaków, solimy i wyrabiamy gładką masę. Cebulkę szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy ją do mięsa mielonego – mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Odrywamy kawałek ciasta , formujemy kulkę, rozgniatamy ją, nakładamy farsz, zlepiamy boki i formujemy w rękach pyzę. Przygotowane pyzy wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy nieco ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyciągamy pyzy łyżką cedzakową, okraszamy cebulką uduszona na maśle klarowanym. Smacznego!

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>