Pyszne ciasto bez cukru, mąki i mleka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To mojej roboty wypiek dla Szymona – bez glutenu, bez cukru, bez kazeiny.
Składniki:
banany – 2 szt.
orzechy laskowe (zmielone) – 1 szklanka
jajka 2 szt.
mąka z ryżu brązowego  – 1/4 szkl.
syrop ryżowy – 1/4 szkl.
proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżeczka
cynamon – 1 łyżeczka
olej słonecznikowy nierafinowany – 1/4 szkl.
Krem:
mleko kokosowe – 200 ml
agar agar – 1 łyżeczka
słód ryżowy – 2 łyżki
Galaretka:
1 szklanka soku malinowego (domowej roboty na ksylitolu)
agar agar – 1 łyżeczka
świeże maliny (ok. 1 szkl)

Wykonanie:
Ciasto: banany, olej, jaja, proszek do pieczenia i mąkę z ryżu zmiksować, dodać pozostałe składniki, połączyć, wyłożyć na formę, włożyć do piekarnika, piec w temp. 175° około 35 minut.

Masa kokosowa: ugotować mleko kokosowe, dodać agar i słód, pogotować jeszcze chwilę. Gdy masa zacznie tężeć, wylać na przestudzone  ciasto, tak by nie spłynęła.

Galaretka:
sok malinowy zagotować, dodać agar , chwilę pogotować,  delikatnie tężejącą  już galaretkę wylać na masę kokosową, ułożyć świeże maliny.

Przepis oryginalny jest dostępny na stronie   http://smakoterapia.pl/. To strona pani Iwony Zasuwy – która wyczarowuje niesamowicie pyszne i zdrowe przede wszystkim potrawy i wypieki. Czerpię z tej strony dużo pomysłów i inspiracji, za co jestem bardzo wdzięczna, gorąco polecam.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>