Ptysie bezglutenowe

16117705_1852211055024666_2079369889_n

Składniki:

Ciasto na ptysie:

  • woda – 150 ml
  • mleko ryżowe – 100 ml
  • masło klarowane – 100 g
  • mąka bezglutenowa – 150 g
  • jajka – 4 sztuki
  • sól – szczypta

Bita śmietana:

  • puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce)
  • cukier trzcinowy (puder)

Przygotowanie:

Wodę, mleko, masło, podgrzewać w garnku, aż do wrzenia. Następnie dodać mąkę, mieszać dość energicznie, aż do powstania jednolitej masy. Gotować chwilkę, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od ścian naczynia. Ciasto przełożyć do miski, dodawać po jednym jajku, na koniec szczyptę soli –  miksować  gładką masę. Na 30 minut ciasto odstawić aby przestygło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Masę wykładamy na blachę za pomocą łyżki (najlepiej byłoby za pomocą rękawa cukierniczego – ale brakło w kuchni tego sprzętu:)). Średnica ptysia około 5 cm, zachować odstępy między ptysiami około 2 cm. Czas pieczenia 25-30 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu ciastek – przekrawać na pół i przekładać bitą śmietaną przygotowaną z mleczka kokosowego.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>