Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

DSC_0528

Początek maja … to dobry czas na zbiory kwiatów mniszka lekarskiego.

DSC_0533

 

 

 

Zrobiłam  z nich syrop. Smakuje wybornie, a przy tym korzystny jest  dla zdrowia. Można nim słodzić herbatę,  przyjmować jak syrop, można też wykorzystać do słodkich wypieków – zamiast miodu:).

Składniki

Kwiaty mniszka – 400 szt.

Cytryna  – 1 szt.

Cukier trzcinowy – 1 kg

Przygotowanie

Świeżo zerwane 400 kwiatów mleczu opłukać, włożyć do garnka zalać 1 litrem chłodnej przegotowanej wody. Po kilku godzinach garnek postawić na małym ogniu i gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plastry cytrynę. Odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić, dobrze wycisną resztę kwiatów przez gazę do uzyskanego płynu. Wsypać 1 kg cukru i gotować na wolnym ogniu 1,5-2 godzin (uzyskać można około 2 szklanek syropu). Wlać do słoiczków zakręcić na gorąco , odwrócić do góry dnem.  Można też pasteryzować.

DSC_0489DSC_0524

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>