Przepis na słodkie jajeczka wielkanocne

DSC_0387

Przepis na słodkości wielkanocne … to coś naprawdę słodkiego i zdrowego. Nasze jajeczka o smaku truflowym są naprawdę pyszne i miękkie. W dodatku ich zrobienie nie sprawia najmniejszych problemów, proste składniki a efekt rewelacyjny.


Składniki

  • śliwka suszona waliewka – 180 g (opcjonalnie śliwka kalifornijska, węgierka)
  • daktyle – 100g
  • amarantus ekspandowany – 1 szklanka
  • orzechy włoskie – 50g
  • masło sklarowane – 50g
  • syrop ryżowy – 2 łyżki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • karob, sezam, wiórki kokosowe, zmielone orzechy włoskie

Przygotowanie

Daktyle i śliwkę waliewkę (mówi się o niej kuzynka śliwki węgierki) zmiksować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy włoskie, amarantus ekspandowany, masło klarowane, syrop ryżowy, cynamon i wszystko razem wyrobić ręcznie.

Masa powinna być gęsta, zwarta a równocześnie powinna pozwalać się formować. Jeśli masa jest zbyt mokra należy zagęścić ją amarantusem ekspandowanym. Nabierać po łyżeczce masy i uformować z niej malutkie jajeczka, a jak kto woli kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Następnie, aby nadać im różny wygląd część jajeczek obtaczamy w karobie, część w wiórkach kokosowych, sezamie, w zmielonych orzechach. Jest tu duża dowolność i to tylko od nas zależy jakie jajeczka najbardziej nam się podobają i oczywiście jakie składniki użyte do obtaczania najbardziej lubimy i preferujemy. Na końcu możemy polać nasze jajeczka syropem daktylowym.

DSC_0390

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>