Przepis na rafaello jaglane

DSC_0551

Niedawno wracając z przedszkola dostaliśmy niespodziewanie z Szymonkiem w prezencie  rafaello. Pierwsze pytanie jakie zadał, to czy będzie mógł skosztować tak cudownie wyglądające kuleczki. Nie pozostawało nam nic innego jak spróbować zaspokoić jego ciekawość i samodzielnie przygotować szybką i prostą wersję jaglanego rafaello.

W oryginale rafaello jest na pewno dobre i smaczne, ale ze względu na dietę bezglutenową Szymonka przygotowaliśmy je w domy ze zdrowych składników, a na pierwszy plan wysunęła się kasza jaglana. Początkowo nasi synowie byli sceptycznie nastawieni do tego pomysłu, ale efekt końcowy przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Szymonek chciał z nami robić rafaello, ale nie odpowiadała mu w dotyku konsystencja przygotowanej  masy i ograniczył się do wkładania orzeszka do środka każdej kuleczki.

Nasze jaglane rafaello, pyszna kokosowa przyjemność bardzo na wszystkim smakowało, a szczególnie naszym chłopakom z czego się niezmiernie cieszymy.

Składniki na około 50 kulek:

  • kasza jaglana – 150g
  • wiórki kokosowe bez dodatku konserwantów – 200g
  • cukier waniliowy – 20g
  • orzechy laskowe – 50 szt.
  • miód – 5 łyżek
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • masło sklarowane – 3 łyżki
  • szczypta soli kamiennej

Przygotowanie

Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na mały ogniu do momentu wydobyci się delikatnego aromatu, uważając aby jej nie przypalić. Następnie płuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą. Dodatkowo przepłukaną kaszę możemy przelać wrzątkiem, aby uniknąć posmaku goryczki. Gotujemy ją na małym ogniu około 20 minut w stosunku 2:1 i dodajemy szczyptę soli.
150 g wiórków kokosowych prażymy na suchej patelni. Potem dodajemy miód i dokładnie mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Gorące wiórki z miodem, ugotowaną kaszę jaglaną wraz z masłem sklarowany, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Z zimnej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka orzech laskowy i obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia i możemy delektować się domowymi kuleczkami a’la rafaello.

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>