Przepis na chłodnik na botwince

1371646_1620219284890512_1569701005_n

Lekki, pyszny, zdrowy … chłodnik, do przygotowania na szybko …  w sam raz na upalne dni. Teraz jest  najlepszy czas na robienie chłodników. Mój ulubiony to z botwinką w roli głównej. Chłodnikami „zaraziła” mnie moja młodsza siostra Jagodowa :).

Składniki

1 pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami

1 l zsiadłego mleka (ze swojskiego mleka) ewentualnie kefir

1 ogórek

Cebulka ze szczypiorem

Rzodkiewki

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

Pęczek koperku

 Przygotowanie

Botwinkę z buraczkami  dokładnie wymyłam, łodygi z liśćmi  posiekałam drobno, buraczki starłam na tarce jarzynowej, do tego dodałam  pokrojony w kostkę ogórek, rzodkiewki pokrojone w półtalarki, posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem , czosnek bardzo drobno posiekany oraz pęczek posiekanego koperku.

To wszystko zalałam zsiadłym mlekiem, wymieszałam. Doprawiłam  do smaku solą i pieprzem. Około pół godziny schłodziłam w lodówce i gotowe. Można podawać z jajkiem na twardo. Moja ulubiona wersja to chłodnik z ziemniaczkami młodymi z koperkiem ( taki chłodnik litewski jadłam na Litwie:)  – pycha).

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>