Przepis na bułki śniadaniowe

DSC_0404

Kto rano wstaje … temu… udaje się przygotować bułeczki śniadaniowe:). Świeże , chrupiące, prawdziwe pieczywo  z prawdziwej mąki! Do dzieła!

Składniki

Świeże drożdże – 50 g

Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka

Ciepła woda – 250 ml / 2,5 miarki MT z termomixu

Mąka orkiszowa – 500 g

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – 30 g

Sól kamienna – 1,5 łyżeczki

Nasiona lnu, ziarna słonecznika, pestki dyni

Przygotowanie (termomix)

Do naczynia włożyć drożdże, cukier, wodę, mąkę, olej, sól, wyrabiać ciasto przez 2 minuty, Obr. poz. Interwał . Następnie wyjąć ciasto odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie  podzielić ciasto na 8 części, uformować bułki, ułożyć na blaszce i ponownie odstawić na 15 minut. Bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziarnami. Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C , czas pieczenia około 20 minut.

Mam wypróbowane pieczenie bułek w nagrzanym piekarniku (sam dół) przez pierwsze 10 minut, następnie przełączam na grzanie dół-góra i tak pozostawiam do końca czasu pieczenia bułek.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>