Przaśny chleb

WP_20160117_09_13_04_Pro

Przaśny chleb to chleb płaski, niewyrośnięty, zwany był chlebem nędzy. Nazwa przaśny oznacza, że nie podlegał fermentacji. W dawnych czasach Słowianie nazywali taki chleb podpłomykami. Przaśne pieczywo jest zdrowe, nie obciąża żołądka kwasem i fermentacją. M. Tombak w swej książce „Droga do zdrowia” podaje , iż dawniej, dawniej wiele narodów , aby uchronić się przed wymieraniem jadało tylko przaśny chleb. W Biblii czytamy „Nic kwaśnego nie spożywajcie, wszędzie gdzie będziecie przebywać, jedzcie tylko przaśny chleb”. Dziś tak  jak nasi prapradziadkowie możemy również zajadać podpłomyki. To bardzo prosty przepis jak i samo wykonanie.

Składniki

  • Mąka orkiszowa – 1 szkl
  • Mąka żytnia razowa – 1 szkl.
  • Oliwa z oliwek ½ szkl
  • Woda około ¾ szkl.
  • Sól

Wykonanie

Wodę, oliwę wlać do miski z mąkami, dodać sól, zamieszać łyżką , jeśli jest potrzeba dodać wody tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Następnie zagnieść  ciasto i rozwałkować  na grubość  około  0,5-1cm. Upiec na rozgrzanej suchej patelni. Obrócić jak będą lekko przypieczone. Proponuję jako dodatek do sałatek.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>