Przaśny chleb

WP_20160117_09_13_04_Pro

Przaśny chleb to chleb płaski, niewyrośnięty, zwany był chlebem nędzy. Nazwa przaśny oznacza, że nie podlegał fermentacji. W dawnych czasach Słowianie nazywali taki chleb podpłomykami. Przaśne pieczywo jest zdrowe, nie obciąża żołądka kwasem i fermentacją. M. Tombak w swej książce „Droga do zdrowia” podaje , iż dawniej, dawniej wiele narodów , aby uchronić się przed wymieraniem jadało tylko przaśny chleb. W Biblii czytamy „Nic kwaśnego nie spożywajcie, wszędzie gdzie będziecie przebywać, jedzcie tylko przaśny chleb”. Dziś tak  jak nasi prapradziadkowie możemy również zajadać podpłomyki. To bardzo prosty przepis jak i samo wykonanie.

Składniki

  • Mąka orkiszowa – 1 szkl
  • Mąka żytnia razowa – 1 szkl.
  • Oliwa z oliwek ½ szkl
  • Woda około ¾ szkl.
  • Sól

Wykonanie

Wodę, oliwę wlać do miski z mąkami, dodać sól, zamieszać łyżką , jeśli jest potrzeba dodać wody tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Następnie zagnieść  ciasto i rozwałkować  na grubość  około  0,5-1cm. Upiec na rozgrzanej suchej patelni. Obrócić jak będą lekko przypieczone. Proponuję jako dodatek do sałatek.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>