Produkty w diecie Szymona

Healthy Eating

W dzisiejszym pożywieniu istnieje bardzo mało bezpiecznych, przetworzonych pokarmów, które są dostępne sklepach. Zanieczyszczenie w procesie produkcyjnym może spowodować, iż dany produkt będzie zawierał składniki wywołujące niepożądane reakcje. Jeżeli decydujemy się na dietę, ale mamy zamiar spożywać dużo gotowego pakowanego jedzenia, należy zacząć zgłębiać ten temat, a przede wszystkim obserwować reakcję po jego spożyciu. Naszym zdaniem połowiczne stosowanie się do zaleceń dietetycznych jest stratą czasu, wysiłku i pieniędzy. Z naszego doświadczenia wynika, iż wielu ludzi których spotkaliśmy na swojej drodze zniechęca się na samą myśl o wprowadzeniu diety, poniekąd pewnie jej nie rozumieją, nie mają wsparcia rodziny a przede wszystkim wsparcia medycznego. Strach przed rozpoczęciem czegoś nowego i całkowitą zmianą sposobu żywienia potrafi być o wiele gorszy niż sama dieta, czujemy się niewolnikami własnych przyzwyczajeń. Wielu ludzi uważa, iż dieta to tylko zakazy, a stosowanie interwencji dietetycznej  będzie zbyt kosztowne i są na starcie przytłoczeni natłokiem informacji. W niektórych publikacjach naukowych możemy przeczytać sprzeczne informacje i wtedy w naszej głowie pojawia się zamęt, chaos i brak zdrowego rozsądku. My rozpoczynając dietę czerpaliśmy informację z różnych źródeł, ale przede wszystkim szukaliśmy sposobów na uatrakcyjnienie nowego menu Szymonka.
W początkowym etapie naszej drogi największym wsparciem i źródłem informacji było dla nas małżeństwo prowadzące w naszej miejscowości sklep ze zdrową żywnością, w którym zaopatrujemy się w szczególności w produkty bio. Każdy człowiek jest inny, każda choroba przebiega inaczej i poprzez wprowadzanie bądź eliminowanie określonych produktów możemy stwierdzić co jest dla nas i naszego organizmu dobre a co nam szkodzi
i w konsekwencji taki produkt eliminujemy z naszego jadłospisu.

Poniżej krótka lista produktów, które są zawsze obecne w naszej kuchni i wykorzystujemy je
w diecie Szymonka:

  • kasza jaglana: mąka, płatki jaglane,
  • kasza gryczana niepalona,
  • ama­ran­tus: ziarno, płatki, mąka, amarantus ekspandowany,
  • ryż brązowy, mąka ryżowa, mleko ryżowe, deserki ryżowe,
  • mąka z kasztanowca,
  • mąka kukurydziana,
  • Quinoa, zwana także komosą ryżową,
  • mąka ziemniaczana,
  • mąka bezglutenowa (do pierogów),
  • sezam niełuskany, siemie lniane,
  • fasola, bób, groch, soczewica. ciecierzyca, soja,
  • fasola mung, fasola adzuki,
  • agar agar zamiast żelatyny,
  • olej z pestek dyni, lniany, z wiesiołka, z pestek winogron, rzepakowy, słonecznikowy,
  • karob – mączka chleba świętojańskiego jako substytut kakao,
  • dżem własnej produkcji na ksylitolu i zagęstniku agar-agar z dyni i pomarańczy, truskawek, czarnej porzeczki,
  • przyprawy: wegeta własnej produkcji, zioła bez ograniczeń,
  • świeże jajka i warzywa z gospodarstwa ekologicznego: ziemniaki, pomidory, ogórki, marchewka, pietruszka, seler, buraki, cebula, czosnek, por,
  • owoce sezonowe: truskawki, maliny, czarna i czerwona porzeczka, jeżyny („od babci”),
  • jabłka świeże i suszone, śliwki,
  • owoce goji,
  • puree z dyni,
  • kapusta kiszona, ogórki kiszone (kiszonki działają na organizm człowieka jak naturalny antybiotyk),
  • syrop ryżowy, daktylowy, z agawy zamiast miodu,
  • ksylitol, stewia – zastępnik cukru,
  • sól kamienna, morska, himalajska,
  • masło klarowane (swojskie z gospodarstwa wiejskiego),
  • masło z nerkowca,
  • proszek do pieczenia bezglutenowy,
  • drożdże suszone,
  • soda oczyszczona,
  • owoce cytrusowe: cytryna i kiwi bio,
  • świeże mięso wieprzowe z własnego rozbioru,  kur­czaki zagrodowe,
  • pestki dyni, ziarna słonecznika,
  • orzechy laskowe, włoskie, pistacje w niewielkich ilościach,
  • ryby z połowów z terenów czystych ekologicznie,
  • daktyle – suszone nie siarkowane.
  • tofu

To na pewno nie są wszystkie produkty  jakie my wykorzystujemy, z czasem będziemy uzupełniać listę. Drogi czytelniku w razie pytań napisz do nas.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>