Podpłomyki arabskie bezglutenowe

WP_20160210_20_24_46_Pro

Podpłomyki te są smaczną, chrupiącą i dość twardą :) przegryzką, świetnie nadają się do dipów.

Składniki:

  • uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej – 200 g
  •  miód – 2 łyżeczki
  • suszone drożdże – 1 łyżeczka
  • ciepła woda – 1/2 szklanki
  • sól – 2 łyżeczki
  • ostra mielona papryka – 1/2 łyżeczki
  • kminek, sezam
  • białko z 1 jajka kurzego

Wykonanie

Drożdże wymieszać z miodem i wodą. Tak powstały zaczyn należy odstawić pod przykryciem na 15 minut. Mąkę wymieszać z papryka i solą i połączyć z zaczynem. Zagnieść ciasto. Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i odstawić do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyrośnięte ciasto w lodówce wyciągnąć, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Rozwałkować ciasto na cienki placek i pokroić w trójkąty. Każdy trójkąt posmarować białkiem i posypać dowolnie kminkiem, sezamem.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>