Pierniczki bezglutenowe

10947866_1564210820491359_650965698_n

Pierniczki bezglutenowe
składniki:
słód ryżowy – 1/4 szkl.
płynne masło klarowane – 6 łyżek
ksylitol (najlepiej puder) – pół szklanki – można nawet mniej – według smaku
jajka – 2 szt.
soda  oczyszczona – 1 łyżeczka
karob – 1 łyżeczka
przyprawa do piernika – 3 łyżeczki (skład: cynamon, imbir, gałka muszkatałowa, kardamon, goździki, skórka pomarańczy, ziele angielskie, anyż)
koncentrat ciasta bezglutenowego – 2 i 1/4 szkl.

Wykonanie:
wymieszać wszystkie składniki, wyrobić  na jednolite ciasto. Rozwałkować, powycinać różne formy, układać na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem. Piec około 10 minut w temp. 180 °C.

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>