Pączki bezglutenowe

DSC_0311 (1)

Doczekał się mój synek pączków bezglutenowych. Smakowały bardzo – mama zadowolona:).

Składniki:
cukier trzcinowy – 80g
mleko ryżowe – 250g
drożdże świeże – 50g
żółtka jaj – 5 szt.
masło klarowane – 60g
mąka bezglutenowa – 500g
sól – 1 szczypta
spirytus – 2 łyżki
olej do smażenia
Do termomixu wrzuciłam drożdże, cukier, mleko, żółtka, masło. Podgrzewałam 1 minutę temp. 37ºC obr. 2. Wsypałam mąkę, dodałam sól – wyrobiłam ciasto: 2 minuty, na funkcji Interwał. Następnie dodałam spirytus i jeszcze przez 0,5 minuty wyrabiałam ciasto również na funkcji Interwał. Przełożyłam do większej miski i odstawiłam na o,5 godziny. Po upływie tego czasu uformowałam kulki i wrzucałam na rozgrzany olej, smażąc na złoto-brązowy kolor. Na koniec posypałam ksylitolem (pudrem).

DSC_0312

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>