Orzech makadamia

DSC_0591

Makadamia (ang. Macadamia nut) należy do rodziny Proteaceae i pochodzi z Australii, a jej największa uprawa rozpowszechniła się na wyspach Hawajach i w mniejszej ilości w Afryce Południowej i w Ameryce Środkowej.

Owoc makadamii jest pestkowcem i budową przypomina orzech włoski. Jego okrywa ma barwę zieloną, miękką, która przy dojrzewaniu pęka i w jej wnętrzu znajduje się orzech (pestka) o brązowym kolorze. Ma kulisty kształt, dochodzący do średnicy 3,5cm, ale przeważnie jest mniejszy. Charakterystyczne jest to, iż orzech ten ma bardzo twardą i grubą skorupę, która czasami dochodzi do 6 mm grubości. Rozłupanie go za pomocą tradycyjnego dziadka do orzechów jest niemożliwe, w tym celu trzeba użyć ciężkiego młotka. Przemysłowo wyłuskuje się je maszynowo. Z tego względu  najczęściej orzechy makadamia dostępne w handlu są już wyłuskane, są to właściwie jądra nasienne, zamknięte w próżniowych puszkach lub w torbach foliowych, aby zabezpieczyć je przed jełczeniem. Dostępne są również orzechy, które mają zrobione nacięcie na skorupie co ułatwia wyłuskanie go ze środka, aby rozbijanie w warunkach domowych nie stanowiło dużego problemu.

Jądro orzecha makadamia stanowi ponad 50% ciężaru całego orzecha. Zawiera ono około 73% tłuszczu, 9% białka, od 7-9% cukru, witaminę B1 i sole mineralne głównie takie jak wapń, fosfor oraz żelazo.

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, a małą białka orzechy makadamii mają tendencję do szybkiego jełczenia, już po 2-3 miesiącach po wyjęciu ich ze skorupek. Z tego powodu poddaje się je natychmiastowemu suszeniu, a w dalszym etapie praży w temperaturze około 135o C. Są uważane za najsmaczniejsze orzechy świata i w związku z tym ich cena jest stosunkowo wysoka. Nie mniej jednak  wykorzystuje się je do celów kosmetycznych, ponieważ tłuszcz makadamiowy odznacza się wybitnymi właściwościami, który nadaje się szczególnie dla regeneracji skóry zniszczonej przez słońce.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>