Mufinki bezglutenowe

DSC_0309

Mufinki to prosty i szybki w realizacji pomysł na słodką przekąskę. Można wykorzystać różne owoce sezonowe np.: maliny, poziomki, jagody. Ja porą zimową najczęściej robię je z kawałkami jabłka.

Składniki:
koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowej – 160g
jajka – 2 szt.
ksylitol – 70g
olej – 40g
bezglutenowy proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
jabłko pokorojone w kostkę – 1 szt.
Wykonanie:
Jajka ubiłam z ksylitolem. Ubijając ciągle, dodałam olej, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodałam pokrojone w kostkę jabłko, delikatnie wymieszałam. Masą wypełniłam foremki do pieczenia mufinek (3/4 foremki), piekłam w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>