Mięso w sosie jabłkowo-keczupowym

WP_20150928_16_06_55_Pro

Za sprawą odpowiedniego duszenia mięsa możemy przygotować aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Mięso jest delikatne, rozpływa się w ustach, a wszystko dopełnia sos jabłkowo-keczupowy. Do pieczenia mięs, wędlin używamy naczynia Ultra Pro z Tupperware, dzięki czemu potrawy są soczyste, ładnie zarumienione, a przede wszystkim cały proces odbywa się bez dodatku tłuszczu no i co dla nas ważne to danie bezglutenowe.

 Składniki

mięso wieprzowe (może być karkówka, łopatka lub szynka) – 1 kg

  • jabłka – 4 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • ketchup domowy – w ilości według uznania
  • przyprawy: domowa wegeta, sól, pieprz, przyprawa włoska

Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry, a następnie rozbijamy. Każdy rozbity plaster mięsa posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem, a następnie układamy warstwami w naczyniu – warstwa  mięsa, warstwa jabłek pokrojonych w cieniutkie plastry i wszystko polewamy keczupem. Później czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania składników. Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie i pieczemy w temperaturze 220o C przez 1,5 godziny. W między czasie przygotowujemy sałatkę z jarmużu.

Składniki na sałatkę (w ilości według uznania)

  • jarmuż
  • pomidory
  • cebula
  • papryka
  • rzodkiewka
  • rzodkiew biała

Składniki na sos

  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • cukier trzcinowy
  • podlaska przyprawa do sałatek
  • domowa wegeta

Przygotować sos, połączyć z warzywami.

WP_20150928_16_06_55_Pro

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>