Masło klarowane

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwane jest też często masłem ghee, cenione bardzo w kuchni indyjskiej. Masło klarowane najlepiej jest robić z prawdziwego masła (dla mnie masło prawdziwe to masło zrobione własnoręcznie z mleka od krowy:)).  Do garnka o grubym dnie wkładamy kostki masła, podgrzewamy je na bardzo wolnym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proces klarowania pozwala nam oczyścić masło z białka i innych substancji.  Zbieramy szumowiny, które powstają na powierzchni, tworzy się też osad.  Czas klarowania zależy od ilości użytego masła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do czego wykorzystuję masło klarowane?

  • Do smażenia
  • Do pieczenia
  • Do kanapek
  • Do gotowania

Czyli tak naprawdę do wszystkiego. Zaletą masła klarowanego jest to, iż nie przypala się, nadaje potrawom lekko orzechowy smak, posiada długi okres przydatności.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>