Kluseczki dyniowe

wp_20161008_11_58_40_pro

Sposoby wykorzystania dyni w kuchni są nieograniczone… Kluseczki dyniowe to smaczny bezglutenowy dodatek do mięs i nie tylko.

Składniki:

ugotowane ziemniaki –  60  dag

puree z dyni pieczonej –  20 dag

jajko – 1 szt.

mąka ziemniaczana

sól, pieprz do smaku

cebula

masło klarowane

Przygotowanie:

Dynię obrać , wyjąć pestki, pokroić w kawałki, upiec w piekarniku – 200ºC. Zmiksować. Ziemniaki obrać, ugotować przecisnąć przez praskę. podzielić na 4 części, wyjąć 1/4 część i uzupełnić ją mąką ziemniaczaną  (czyli tak jak przygotowujemy kluski śląskie), ponownie włożyć wyjętą część ziemniaków, dodać jajko, puree z dyni, doprawić i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przy pomocy łyżki  wrzucać na gotującą się osoloną wodę, gotujemy kilka minut, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, podajemy jako dodatek do mięs lub z duszoną cebulką na maśle klarowanym.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>