Gruszki

Bez tytułu

Owoce są cennym darem świata roślinnego dla człowieka. Kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Niestety, w większości świeże owoce, które są najsmaczniejsze, ale przede wszystkim najbardziej wartościowe, możemy w naszym klimacie spożywać tylko w stosunkowo krótkim okresie ich dojrzewania. Najwartościowsze pod względem odżywczym są owoce świeże, ekologiczne, spożywane zaraz po zerwaniu z drzewa.
W przypadku gruszek można jej przechowywać, ale w miarę przechowywania tracą one swe wartości odżywcze i smakowe, nawet wtedy, gdy zachowują ładny, zdrowy wygląd. Dlatego w sezonie powinniśmy korzystać z nich jak najczęściej, aby wzmocnić swoje siły i zadbać o własne zdrowie.

Wartość odżywcza gruszki jest nieco podobna do jabłka, z tym, że zawierają więcej cukru. Około 10% masy owocu stanowią takie cukry jak: fruktoza, glukoza i sacharoza. Gruszki zawierają mniej kwasów organicznych niż jabłka i w związku z tym wydają się bardziej słodkie. Mają także mniej witaminy C, ale występuje w nich więcej błonnika i pektyn niż w jabłkach i z tego powodu mają silniejsze działanie regulujące pracę przewodu pokarmowego. Gruszki mają zastosowanie do wszelkich diet oczyszczających i wspierających trawienie.

Wywar z gruszek w lecznictwie ludowym polecany jest przy gorączce, kaszlu i biegunce. Natomiast sok ze świeżych owoców gruszy posiada silne właściwości moczopędne i zalecany jest w leczeniu kamienicy moczowej.

Gruszki warto zjadać na surowo i dodawać je do sałatek owocowych. Szczególnie dobrze komponują się z orzechami włoskimi i jako dodatek do drobiu lub kaczki.

W tradycji literackiej, językowej, historycznej, kulinarnej, nawet religijnej gruszka przez stulecia ustępowała pola jabłku. W czasach obecnych można wnioskować, że powolutku zaczyna te zaległości odrabiać, choć nie idzie jej lekko.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>