Dziki bez czarny

11235091_10153479098293149_53686112_o

Bez czarny jest pospolitym krzewem lub niewielkim drzewkiem z rodziny Przewiertniowatych, o odurzającym, specyficznym zapachu kwiatów. Występuje dziko, ale bywa specjalnie wysadzony  ze względu na duże wartości lecznicze, ale także jako krzew ozdobny lub żywopłot.

Rzymianie używali bzu czarnego nie tylko w celach leczniczych, ale i do farbowania włosów. W medycynie ludowej wielu krajów jest on do dzisiaj ulubioną rośliną. Znają ją i korzystają z jej dobrodziejstw Ci, którzy prowadzą zdrowy styl życia i doceniają moc natury.

Bez czarny kwitnie w maju i czerwcu. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, początkowo sterczą do góry, a następnie w miarę dojrzewania zwiększają swój ciężar i opadają w dół. Jagody bzu można zrywać jedynie w pełni dojrzałe, czarne i lśniące, nieraz aż z odcieniem fioletu w zależności od odmiany, ponieważ niedojrzałe zawierają tak zwany kwas pruski (cyjanowodorowy) i są toksyczne. Związek ten zanika w miarę dojrzewania owoców.

Do celów leczniczych z tego krzewu pozyskuje się kwiaty, owoce, liście,  a także korę i  korzeń. Kwiaty zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, olejek eteryczny, garbniki, cholinę (organiczny związek chemiczny, jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała). Kwiaty czarnego bzu stosuje się w chorobach gorączkowych, w przeziębieniu, mają działanie napotne i moczopędne, uszczelniają ściany naczyń włosowatych, dzięki rutynie zwiększają ich elastyczność, zwiększają odporność na choroby zakaźne. Jako napar są stosowane zewnętrznie do płukania przy anginie, zapaleniu gardła i jamy ustnej, działają przeciwzapalnie, ale także w postaci okładów przy zapaleniu spojówek, brzegów powiek oraz jako dodatek do kąpieli.

Owoce bzu czarnego zawierają antocyjany (naturalne barwniki roślinne), kwasy organiczne, karotenoidy, garbniki, witaminy z grupy B, witaminę C. Pobudzają przemianę materii, mają działanie napotne, łagodnie moczopędne i przeczyszczające (po zjedzeniu większej ilości owoców), działają rozkurczowo i przeciwbólowo. Usuwają z organizmu także toksyny egzogenne (detoksykacja) i to nie tylko wraz z moczem i kałem, ale i z potem oraz  szkodliwe produkty przemiany materii. Mają właściwości przeciwreumatyczne i przeciwzapalne. Owoce polecane są zwłaszcza w chorobie gośćcowej (reumatycznej), chorobach zakaźnych i niektórych schorzeniach skóry, a także  jako środek przeciwbólowy w rwie kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i bólach neurologicznych.

Owoce używane w postaci powideł są bardzo dobrym lekiem przeciwbiegunkowym, szczególnie ważnym jako środek regulujący przemianę materii w stosowaniu codziennym, sok z czarnego bzu wspomaga nas w stanach przeziębienia albo jako tak zwana  kuracja wiosenna.

Zdjęcie wykonał Marcin Scelina.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>