Dżem z dyni i jabłek

WP_20151027_14_06_44_Pro

Dynia w tym roku obrodziła, nie wolno pozwolić aby zmarnowała się :). Tym razem dżem w wersji dyniowo-jabłkowej. Do przygotowania wykorzystuję termomix. Nie ma jak swój dżem na zimę – wiem co w nim jest – wiem co jem:).

Składniki

  • dynia (pokrojona  w  kostkę) – 0,5 kg
  • jabłka – szara reneta (pokrojone w ćwiartki) – 0,5 kg
  • cukier trzcinowy – 200 g
  • agar – agar – 2 płaskie łyżeczki

Wykonanie

Do naczynia wkładam dynię i jabłka,  miksuję – czas 8s, obr. poz. 6. Dodaję cukier i gotuję – czas 15 min, temp. 100°C, obr. poz.3. (przy nałożonej MT), 5 minut przed końcem gotowania zdejmuję miarkę MT, 2 minuty przed końcem gotowania dodaję agar-agar. Przelewam do słoiczków, zakręcam , stawiam do góry dnem aż do przestygnięcia.

Pychotka na gofrach, polecam.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>