Dżem z czarnej porzeczki

11707791_744337999021424_7249833316041877512_n

Czas na czarną porzeczkę … bogactwo witamin i nie tylko. W naszym domu robimy dżemy z czarnej porzeczki – są świetne między innymi do pierników i  mufinek . W tym roku po raz pierwszy przygotowuję dżemy na bazie cukru trzcinowego. Do tej pory robiłam je na ksylitolu.  Można też na stewii.

Do przygotowania dżemów wykorzystuję termomix.

Składniki

Czarna porzeczka – 1 kg

Cukier trzcinowy – 250 g

Agar – agar – 2 płaskie łyżeczki

Wykonanie

Do naczynia wkładam owoce,  miksuję – czas 8s, obr. poz. 6.

Dodaję cukier i gotuję – czas 15 min, temp. 100°C, obr. poz.3. (przy nałożonej MT).

5 minut przed końcem gotowania zdejmuję miarkę MT, 2 minuty przed końcem gotowania dodaję agar-agar. Przelewam do słoiczków, zakręcam , stawiam do góry dnem aż do przestygnięcia.

Prosto, szybko:) … a zima długa.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>