Czas na dynię – królową jesieni.

WP_20151024_14_01_28_Pro

Dynia jest warzywem, które jeszcze niezbyt często gości na naszych stołach. Powinniśmy jednak po nią sięgać jak najczęściej ze względu na  wartości odżywcze jak i lecznicze. Dynia zawiera między innymi cukry, pektyny, witaminy z grupy B, prowitaminę A czyli beta-karoten, witaminę C. Ponadto zawiera składniki mineralne takie jak: sód , potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, magnez (w 50 dag miąższu z dyni znajduje się 50 g magnezu –  czyli tyle ile w 4 kawałkach czekolady) no i cenny błonnik.

Wracając do beta-karotenu należy podkreślić jego duże znaczenie jako przeciwutleniacza – wymiatacza wolnych rodników, spowalniającego tym samym procesy starzenia się organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy.

Miąższ z dyni można wykorzystywać do przygotowywania potraw, sałatek, konfitur. Spożywanie dyni zalecane jest przy wielu chorobach jako środek wspomagający np. przy miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, w przypadku obrzęków, w niewydolności serca, nerek czy wątroby. Doskonale sprawdza się przy zaparciach i w problemach z otyłością.

Czas na pestki z dyni…

Zawierają one między innymi kukurbitacyny (związki terpenowe). Kukurbitacynę można znaleźć tuż pod powierzchnią pestki dyni. Odgrywa główną rolę w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Związek ten powoduje porażenie układu nerwowego pasożyta. Istotną sprawą jest fakt, iż związki te są toksyczne dla pasożytów ale nie są wchłaniane przez organizmy leczonych ludzi i nie drażnią przewodu pokarmowego.  Kukurbitacyna ma potwierdzone właściwości lecznicze. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie. Wpływa pobudzająco na procesy trawienia. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo.

Warto pamiętać o tym, że właściwości przeciwrobaczne mają tylko świeże nasiona dyni. Po wysuszeniu tracą te właściwości.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>