Ciasteczka z fasoli

WP_20151031_08_22_45_Pro (1)

Ciasteczka z fasoli myślę, że mogą być ciekawą propozycją dla całej rodziny, jak również dla osób będących na diecie – unikających glutenu oraz kazeiny. Są smaczne, słodkie, a suszone owoce nadają im ciekawy winny smak.

Składniki

  • biała fasola – 300 g (waga przed gotowaniem)
  • jajka – 3szt.
  • płatki gryczane – 5 łyżek
  • miód – 3 łyżki
  • cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • masło sklarowane – 1 łyżka
  • suszona śliwka – 150 g
  • suszona morela – 100 g
  • suszona żurawina – 100 g

 Przygotowanie

Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Ugotowaną fasolę zmiksować na gładką jednolitą masę za pomocą blendera. Suszone owoce drobno pokroić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, następnie dodać wcześniej przygotowaną masę fasolową, masło sklarowane, miód, płatki gryczane, drobno posiekane owoce i całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki w celu schłodzenia. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju, aby ciasteczka nie przywierały do papieru. Nakładać po łyżeczce masy i spłaszczać formując owalny kształt ciasteczek. Piec w temperaturze  180o C (góra, dół) przez 20 minut.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>