Chleb powszedni

10934629_1564210633824711_1874762715_n

„Chleba powszedniego, daj nam Panie”. Ale nie byle jakiego, zdrowego:). A jak zdrowy, to na zakwasie żytnim.

Zakwas

1 dzień (wieczorem)

100 g maki żytniej (1 szklanka) wymieszać z wodą – wody tyle aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany – odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce

Po 12 godzinach (rano) mieszamy  – zostawiamy

2 dzień (wieczorem)

Dodać 100 g maki żytniej   i tyle  wody  iż  mieszając uzyskujemy  konsystencje gęstej śmietany – zostawiamy w ciepłym miejscu

3 dzień  (wieczorem) – jak wyżej

4 dzień (wieczorem) – dodać jak wyżej  i schować do lodówki

Co 7 dni zakwas „dokarmiamy” 2-3 łyżkami mąki żytniej  dodając tyle wody aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany – dodajemy mąkę, na godzinę zostawiamy zakwas w cieple i chowamy do lodówki

Ciasto zakwaszone – zaczyn

1 dzień (wieczorem)

5 łyżek zakwasu

1 szklanka mąki żytniej

Woda (tyle aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany ) – odstawić do rana (12 godz.) pod przykryciem

2 dzień Rano znów dodać szklankę maki i  wodę odstawić  (na 6 godz. ), znów dodać szklankę mąki i wodę odstawić (na 4 godziny)

Mamy zaczyn  ( można piec na zaczynie chleb lub schować go do lodówki – nawet do 4 dni przetestowałam)

Chleb codzienny

350 g ciasta zakwaszonego (czyli zaczynu)

400 g mąki (przenna razowa, orkisz, żytnia – według uznania mieszać)

150 ml letniej wody

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

20 ml (2 łyżki) oleju

według uznania: siemię lniane, słonecznik, pestki dyni

Wszystko wymieszać, wyrobić (20 minut ręcznie – ja wyrabiam w termomixie 2,5 minuty) i odstawić na 20 minut . Po tym czasie krótko jeszcze zamieszać wyrobić (w temomixie 1 minuta) i formować bochenek  w formie – odstawić do wyrośnięcia 2-4 godz. Posypać przed pieczeniem mieszanką: czarnuszka, kminek, koper włoski, rozmaryn, anyż. Piec w piekarniku 45 minut,  przez pierwsze  10 minut w temp. 250 stopni a potem resztę czasu w 230 stopniach. 10942297_1564210703824704_1675428555_n

You may also like...

1 Response

  1. Łukasz pisze:

    Z powyższego przepisu wynika, że przygotowywanie ciasta jest wieloetapowe co trochę mnie laika przerasta.. ale chlebek wygląda ekstra.

Pozostaw odpowiedź Łukasz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>