Chipsy z buraków

DSC_0336

Każdego dnia czerpiemy energię i siłę życiową ze wszystkiego co nas otacza. Ważne jest co jemy, czym się otaczamy, czego i kogo słuchamy, na co patrzymy. W zimny, wilgotny i dość ponury dzień, czasami trudno się zebrać i dać sobie małego energetycznego kopa. Może warto zrobić coś z buraka i napawać się jego wyrazistym kolorem, troszeczkę się porozpieszczać wizualnie. Do chipsów z buraków podchodziłem kilkakrotnie, ponieważ trudno mi było wyczuć nasz piekarnik :). Niby wszystko jest z nim w porządku, ale chipsy jednego razu nie był tak dobrze wyschnięte i chrupiące jak byśmy tego oczekiwali, a następnego razu były za bardzo wysuszone i traciły swój wspaniały kolor.  Chipsy z buraków są naprawdę proste do zrobienia, sekret tkwi w cieniutkich plasterkach i pilnowaniu, aby nie przypiekły się za mocno, a w najgorszym przypadku, aby się nie spaliły. Warto uczyć dzieci, iż warzywne i owocowe chipsy są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych dostępnych w sklepach. Pomysł na chipsy z buraków to sposób na wprowadzenia do naszego jadłospisu często nielubianych przez dzieci buraków. Taką przekąskę można podjadać między posiłkami bez żadnych wyrzutów sumienia.


Składniki

  • buraki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól kamienna, tymianek, przyprawa włoska lub inne przyprawy, według własnego uznania.

Przygotowanie

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, w naszym przypadku była to szatkownica. Lekko smarujemy olejem  (używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno), posypujemy solą kamienną,  tymiankiem, przyprawą włoską, po czym blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pojedynczo chipsy tak, aby  nie dotykały się.

DSC_0333

Pieczemy w 150 stopniach góra, dół z termoobiegiem przez 15 minut. Podpieczone chipsy obracamy na drugą stronę  i zapiekamy kolejne 15 minut.  Pod koniec trzeba uważać i kontrolować proces pieczenia, bo łatwo jest je spalić. Po wyjęciu z piekarnika należy chwileczkę odczekać, aby chipsy przestygły i oddały wilgoć. Potem są chrupkie i smaczne do zjedzenia.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>