Bita śmietana na diecie bezmlecznej

11016347_1574790279433413_1090401247_n

Od jakiego czasu Szymonek dopytywał się czy będzie kiedyś mógł zjeść bitą śmietanę. Mówił, że o niej marzy. W takich sytuacjach nie pozostaje nam nic innego, trzeba chwilę pogłówkować, poszukać i czasami udaje się wymyślić coś w zamian.  Zawsze w przypadku nowych rzeczy odpowiadamy mu, że ze względu na fakt, iż jest na diecie będziemy potrzebowali troszeczkę czasu, aby poszukać odpowiedniego przepisu, zakupić ewentualnie potrzebne produkty i go wypróbować. Z reguły taka odpowiedź mu wystarcza, ale pod wpływem reklamy  temat bitej śmietany znowu powrócił. Planowaliśmy, że jak będzie już czas na truskawki i inne krajowe owoce sezonowe to dopiero wtedy poszukamy inspiracji. Jeśli chodzi o wypieki, różnego rodzaju słodkości to mamy znajomą, której córeczka też jest na diecie, często wymieniamy się przepisami, czasami metodą prób i błędów udaje nam się je udoskonalić więc zadzwoniłem po radę z czego najłatwiej będzie zrobić bitą śmietanę. Propozycja – podpowiedź padła na mleko kokosowe. Wtedy dowiedziałem się, iż mleko kokosowe musi być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W takim przypadku  nasuwa się pytanie co to dokładnie oznacza  dobrze schłodzone. W praktyce wyglądało to tak, że puszkę mleka kokosowego najpierw włożyłem do zamrażalnika na 3 godziny, przez przypadek odwróciłem ją do góry dnem i jak się później okazało było to właściwe posunięcie. Następnie przełożyłem puszkę mleka kokosowego do lodówki i stała tam 3 dni. Później na jedne ze stron wegan przeczytałem, że kluczem do sukcesu uzyskania dobrej jakości śmietanki kokosowej jest dobre schłodzenie puszki mleka w lodówce przez minimum 3 dni:) znów udało mi się . Po odpowiednio długim schłodzeniu dochodzi do wyraźnego oddzielenia się rzadszej części, która spływa  na samo dno od stałej tej właściwej. W sobotę zostaliśmy z Szymonkiem sami przez cały dzień i wieczorem stwierdził, że na pewno znowu dzisiaj nie zrobimy tej jego wymarzonej bitej śmietany. Mina mówiła sama za siebie i wtedy postanowiliśmy sami spróbować swoich sił. Przygotowaliśmy mikser, cukier ksylitol i przystąpiliśmy do realizacji, a raczej Szymonek, a ja tylko nadzorowałem. Bita śmietan wyszła super jak widać na załączonych zdjęciach.
11004038_1574790362766738_548346747_n                    10994803_1574790302766744_1825659737_n

 

Jednak Szymonek stwierdził, iż myślał, że będzie smakować inaczej. Wierzę, że już niedługo z owocami będzie mu smakowało.

Składniki:

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • cukier ksylitol (opcjonalnie syrop ryżowy, daktylowy)
  • można dodać szczyptę ziarenek z laski wanilii

Bita śmietana kokosowa jest alternatywą, zamiennikiem dla osób które są na diecie bezmlecznej. Można wykorzystać ją jako dodatek do lodów i sorbetów czy dekorację deserów i ciast. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i przygotowywania puszystych, wegańskich serników na zimno, a wyciskana za pomocą szprycy, może utworzyć piękne dekoracje na torcie. Nasza bita śmietana na drugi dzień nadal utrzymywała nie zmienioną konsystencję.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>