Bita śmietana na diecie bezmlecznej

11016347_1574790279433413_1090401247_n

Od jakiego czasu Szymonek dopytywał się czy będzie kiedyś mógł zjeść bitą śmietanę. Mówił, że o niej marzy. W takich sytuacjach nie pozostaje nam nic innego, trzeba chwilę pogłówkować, poszukać i czasami udaje się wymyślić coś w zamian.  Zawsze w przypadku nowych rzeczy odpowiadamy mu, że ze względu na fakt, iż jest na diecie będziemy potrzebowali troszeczkę czasu, aby poszukać odpowiedniego przepisu, zakupić ewentualnie potrzebne produkty i go wypróbować. Z reguły taka odpowiedź mu wystarcza, ale pod wpływem reklamy  temat bitej śmietany znowu powrócił. Planowaliśmy, że jak będzie już czas na truskawki i inne krajowe owoce sezonowe to dopiero wtedy poszukamy inspiracji. Jeśli chodzi o wypieki, różnego rodzaju słodkości to mamy znajomą, której córeczka też jest na diecie, często wymieniamy się przepisami, czasami metodą prób i błędów udaje nam się je udoskonalić więc zadzwoniłem po radę z czego najłatwiej będzie zrobić bitą śmietanę. Propozycja – podpowiedź padła na mleko kokosowe. Wtedy dowiedziałem się, iż mleko kokosowe musi być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W takim przypadku  nasuwa się pytanie co to dokładnie oznacza  dobrze schłodzone. W praktyce wyglądało to tak, że puszkę mleka kokosowego najpierw włożyłem do zamrażalnika na 3 godziny, przez przypadek odwróciłem ją do góry dnem i jak się później okazało było to właściwe posunięcie. Następnie przełożyłem puszkę mleka kokosowego do lodówki i stała tam 3 dni. Później na jedne ze stron wegan przeczytałem, że kluczem do sukcesu uzyskania dobrej jakości śmietanki kokosowej jest dobre schłodzenie puszki mleka w lodówce przez minimum 3 dni:) znów udało mi się . Po odpowiednio długim schłodzeniu dochodzi do wyraźnego oddzielenia się rzadszej części, która spływa  na samo dno od stałej tej właściwej. W sobotę zostaliśmy z Szymonkiem sami przez cały dzień i wieczorem stwierdził, że na pewno znowu dzisiaj nie zrobimy tej jego wymarzonej bitej śmietany. Mina mówiła sama za siebie i wtedy postanowiliśmy sami spróbować swoich sił. Przygotowaliśmy mikser, cukier ksylitol i przystąpiliśmy do realizacji, a raczej Szymonek, a ja tylko nadzorowałem. Bita śmietan wyszła super jak widać na załączonych zdjęciach.
11004038_1574790362766738_548346747_n                    10994803_1574790302766744_1825659737_n

 

Jednak Szymonek stwierdził, iż myślał, że będzie smakować inaczej. Wierzę, że już niedługo z owocami będzie mu smakowało.

Składniki:

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • cukier ksylitol (opcjonalnie syrop ryżowy, daktylowy)
  • można dodać szczyptę ziarenek z laski wanilii

Bita śmietana kokosowa jest alternatywą, zamiennikiem dla osób które są na diecie bezmlecznej. Można wykorzystać ją jako dodatek do lodów i sorbetów czy dekorację deserów i ciast. Nadaje się zarówno do przekładania ciast jak i przygotowywania puszystych, wegańskich serników na zimno, a wyciskana za pomocą szprycy, może utworzyć piękne dekoracje na torcie. Nasza bita śmietana na drugi dzień nadal utrzymywała nie zmienioną konsystencję.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>