Bezglutenowe pankejki

IMG_20181002_183335

Składniki:

  • jajka – 4 szt.
  • miód 2-3 łyżki
  • szczypta soli
  • mleko ryżowe – 200 ml
  • mąka bezglutenowa (mix bezglutenowy) – 200 g
  • proszek do pieczenia bezglutenowy 2 łyżeczki
  • masło klarowane rozpuszczone  – 1 łyżka
  • banany – 3 sztuki
  • masło klarowane do smażenia
  • orzechy włoskie, posiekane  80-100g
  • miód płynny 4-5 łyżek

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek.  Do żółtek dodać miodu 2 łyżki, szczyptę soli i wszystko razem ucierać. Następnie dodać mleko ryżowe, kolejno wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać 1 łyżkę rozpuszczonego masła klarowanego. Wszystko razem ucierać jeszcze przez chwilę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Dodać do ciasta  2 banany pokrojone w kostkę. Orzechy z miodem przekładamy do rondelka, podgrzewamy, karmelizujemy przez około 1,5 minuty. Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym, gorące orzechy nakładamy po łyżeczce na pankejka.

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>