Bezglutenowe ciasteczka pani Marzanny

IMG_20170507_144709_BURST001_COVER

Składniki:

  • masło klarowane 100g
  • cukier trzcinowy 100g
  • mąka bezglutenowa (uniwersalny koncentrat lub np. mąka kukurydziana) 120 g
  • jajko 1 szt.
  • karob 25g
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (70% kakao)

Przygotowanie:

Wymieszać w jednej misce mąkę, karob, sodę oczyszczoną. Posiekać czekoladę na małe kawałki, odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i nadal ucierać mikserem masę, następnie dodać mąkę, karob, sodę oczyszczoną i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera wymieszać. Następnie dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Ciasto wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – robimy duże odstępy między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia dość mocno rozlewają się na boki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na chwilę ciastka na blasze – są zbyt miękkie zaraz po upieczeniu. Pychota :).

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>