Awokado

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Awokado jest wiecznie zielonym tropikalnym drzewem, należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, spotykane jest jeszcze i dzisiaj w stanie dzikim. Kiedyś awokado stanowiło ważny składnik w pożywieniu Indian. W czasach obecnych dodatek dojrzałych owoców awokado do placków kukurydzianych sprawia, iż biedniejsza ludność wielu krajów Ameryki Łacińskiej w taki sposób zapewnia sobie mniej lub bardziej racjonalną dietę.

Owoce awokado bywają różnej wielkości, a kształt wielu odmian jest gruszkowaty, u innych natomiast owalny lub nawet kulisty. Owoc pokryty jest twardą, ciemnozieloną skórką, w niektórych odmianach podczas dojrzewania przybierają barwę purpurowo brązową, a grubość skórki wynosi od 1-2mm. Miąższ natomiast jest zielonkawobiały lub żółtawobiały, początkowo twardy, a w miarę dojrzewania dość szybko mięknie. Gdy już zupełnie dojrzeje jest miękki i masłowaty jak miąższ gruszki, ale nie jest tak soczysty. W środku owocu znajduje się pojedyncze duże nasienia, które przeciętnie stanowi 25% masy całego owocu.

Miąższ awokado ma przyjemny, delikatny smak i aromat. Są opinie, iż smak awokado jest mało wyrazisty i raczej mdły, w związku z tym zaleca się łączyć go w potrawach z produktami pikantnymi, z owocami morza takimi jak krewetki, homary, langusty. Po pokrojeniu miąższ awokado szybko ciemnieje i należy go skropić sokiem z cytryny,
a następnie przykryć, chroniąc przed działaniem enzymów i dostępem powietrza.

Pokrojony w plasterki może być także dodatkiem do sałatek złożonych z innych owoców, bardziej soczystych i pachnących na przykład z ananasami, brzoskwiniami, owocami cytrusowymi.  Miąższ z awokado polecany jest do spożycia z solą i pieprzem lub z pastą rybną. Można także z niego przyrządzić coś w rodzaju masła dodając do smaku ocet, sól, pieprz, posiekaną cebulę, majonez i przygotować bardzo smaczne kanapki według swojego upodobania i smaku. Owoce awokado nadają się również do różnego rodzaju sałatek w połączeniu z pomidorami, papryką, cebulą i różnorodną zieleniną lub do wyrobu gęstych sosów i past. Może służyć jako dodatek do lodów, sorbetów i jest przy tym bardzo pożywny. Smakiem delikatnie przypomina orzecha włoskiego, natomiast energetycznością przewyższa mięso i jajka.

Do potraw gorących dodaje się awokado już po przygotowaniu potrawy, ponieważ duża zawartość taniny w owocu sprawia, iż podczas gotowania gorzknieje.

Hiszpanie w roku 1653 przywieźli awokado do Europy. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu i białka używano właśnie tego owocu zastępczo jako mięsa i nabiału podczas długich podróży morskich i awokado określa się maślanym owocem żeglarzy.

Owoce awokado zawierają od 5 aż do 32% tłuszczu (zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe), który jest bardzo pożywny, zbliżony do oliwy z oliwek i lekko strawny jak tłuszcz zawarty w maśle, zawartość cukrów i innych węglowodanów wynosi średnio od 1,2 do 10%, białka od 1,6-2,5%, włóknika od 1,5 do 2% i 0,8% związków mineralnych szczególnie bogatych w żelazo, wapń i fosfor, a także zawierających potas, magnez, siarkę, chlor i miedź. Z witamin, które znajdują się w awokado należy wymienić witaminę B2 i jest to bardzo dobre źródło tego związku, witaminę PP, B1, H, nieco witaminy C. Można także znaleźć witaminę E, kwas pantotenowy (niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów), witaminę B6, D, kwas foliowy i inne.

Energetyczna wartość owocu jest bardzo wysoka i dzięki zawartości wielu witamin owoce awokado mają wysoką wartość dietetyczną i leczniczą, niezbędne w kuchni osób zdrowo odżywiających się. Zalecane są w diecie diabetyków, ponieważ zawierają stosunkowo niewiele cukrów, a dostarczają wiele składników ograniczających rozwój miażdżycy, dla ludzi cierpiących na niedokrwistość, osobom
o zmniejszonej kwasowości soku żołądkowego, przy nadciśnieniu i stwardnieniu tętnic. Wskazane jest także przy nadkwasocie żołądka, dlatego, że zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Jest ważnym antyoksydantem.

Odwar z liści i okrywy owoców ma zastosowanie przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i jako środek przeciwrobaczny. Tłuszcz awokado ma szerokie zastosowanie przy chorobach skóry, zwłaszcza przy egzemach i liszajach.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>