Aronia czarnoowocowa

DSC_0466

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jest niewielkim drzewkiem lub krzewem z rodziny Różowatych (Rosaceae), bardzo rozgałęzionym i dość dobrze plonującym. Jej średni plon owoców z jednego krzewu wynosi 3 kg. Owoce są kuliste o kolorze czarnym lub czarno purpurowym z niebieskim nalotem, zebrane w grona i bardzo soczyste. W naturalnych warunkach aronia występuje we wschodnich rejonach Ameryki Północnej, ale także w Europie i Azji. Uprawiana jest w Polsce i mamy szansę stać się jednym z najpoważniejszych eksporterów aronii, a to za sprawą wysokiej jakości owoców i dużego zasięgu upraw. W ostatnim czasie aronia znalazła zastosowanie w wielu krajach w ziołolecznictwie, przetwórstwie przemysłowym, a także w zaciszu domowych kuchni znalazła licznych zwolenników.

Jeśli chodzi o skład chemiczny owoców to jest on zróżnicowany, a to za sprawą warunków atmosferycznych w okresie wegetacji i rejonu upraw. Świeże i dojrzałe owoce aronii zawierają od 74-83% wody i od 17-26% suchej masy. Związki które wchodzą w jej skład to między innymi cukry, kwasy organiczne, bioflawonoidy nawet do 6,5% (bioflawonoidy to naturalnie występujące substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Chronią komórki roślinne przed chorobami oraz szkodliwym działaniem słońca, grzybów i insektów. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy). W aronii znajdują się także garbniki, pektyny, fioletowe barwniki antocyjanowe, witaminy: P, PP, C, B2, B6, E i prowitamina A, sole mineralne takie jak wapń, mangan, miedź, bor, fluor, molibden, żelazo i jod.

Na smak aronii duży wpływ mają substancje garbnikowe, które nadają owocom charakterystyczny lekko cierpki smak. Aronia ze względu na bardzo cenny zespół związków biologicznie czynnych jest szczególnie przydatna w leczeniu i profilaktyce chorób naczyń krwionośnych, chorób układu pokarmowego, a także do neutralizacji zgubnego promieniowania radioaktywnego oddziałującego na organizm ludzki.

Spora zawartość bioflawonoidów w aronii ma korzystny wpływ na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność, co ma znaczenie zarówno w przypadku osób starszych z objawami miażdżycy, jak i też dla osób młodych, u których nawet po lekkim stłuczeniu łatwo występują sińce świadczące o kruchości naczyń krwionośnych. W takim przypadku jest to sygnał, który źle rokuje na przyszłość i wymaga wczesnej profilaktycznej interwencji.

Sok z aronii polecany jest szczególnie w diecie przeciwcukrzycowej, w leczeniu nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, stanów nieżytowych żołądka, jelit oraz trzustki. Polecany jest jako dobry, naturalny środek profilaktyczny zwiększający odporność w chorobach infekcyjnych, nawet pochodzenia wirusowego.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>