A’la majonez

WP_20160119_10_12_11_Pro

To rodzaj zagęstnika , można go wykorzystać zamiast śmietany do zabielania zup, sosów, a także potraktować  jako majonez do sałatek.

Składniki

  • ziemniaki średniej wielkości  4 szt.
  • około 0,5 szkl. wody
  • 1/4 szklanka dobrego oleju
  • sól do smaku
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • pieprz
  • czosnek – 1 ząbek

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, gorące przełożyć do naczynia, dodać pozostałe składniki , zblendować na gładką masę, jeśli jest masa za gęsta dodać nieco wody – do uzyskania konsystencji majonezu:), schłodzić w lodówce.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>